Den beste responsen

Tegnebrett 21.jpg
 


Helt siden ungdommen, har Broder Andreas vært en av mine helter. Som tenåring ble jeg både imponert og litt skremt av de fantastiske historiene om Guds hemmelige smugler og agent. (1) Men det er ikke mange år siden jeg igjen satt med hjertet i halsen og tårer i øynene, og leste hvordan de smuglet én million bibler inn i Kina på en natt i 1981. De brukte under to timer på å få i land over 11 000 esker fra lekteren, men trengte fem år før de kunne konstatere at 98% av biblene var kommet i rette hender. Jeg ble grepet enda en gang, da jeg leste om hvordan Åpne Dører i 1989 fikk distribuert én million ny-testamenter i Russland - og senere én million barnebibler. (2) 

Med fascinasjonen over hva denne mannen har utrettet i alle de virkelig vanskelige områdene i verden i en mannsalder, er det litt skuffende å lese om hvordan han fikk kallet. På sin første tur i et kommunistland, satt han og leste i Johannes Åpenbaring om en åpnet dør. Slik ble tjenesten til Open Doors en virkelighet, skriver han tørt, og oppfordrer kristne til å lese Bibelen og be, og ikke vente på et spesielt kall eller en følelse av å gjøre Guds vilje. (3)

Frank Mangs er nok den enkeltpersonen i Norden som har sett flest mennesker frelst. Enkelte mener det kan ha vært så mange som ett hundre tusen nordmenn som tok imot Jesus under Mangs-vekkelsen på 1930- og 40-tallet. (4) Frank Mangs er en av 1900-tallets største gudsmenn. Hadde han levd og bodd i USA, ville han vært en verdensevangelist, skal Billy Graham ha sagt. (5) En skulle tro at den store evangelisten hadde en kraftig opplevelse av Guds kall. Men på evangelistkurset i Näsby i 1916, var han den eneste av guttene som satt igjen på stolen, da de som hadde fått kallet skulle komme fram. I boka Høgst Personligt, bind 1, skriver han at tanken på bli predikant fór aldrig genom min hjärna, innan jag blev det. (6) Predikant var det siste Frank ville bli! Da han seinere forsto at Gud kanskje hadde bruk for ham likevel, var det omtanken for andre mennesker som vekte ham: Jag såg med nya ögon att världen var i nöd, att människorna behövde frälsas - att Herren behövde redskap - och att han kanske behövde mig, skriver han. (7)

1 På opendoors.no kan du lese om Broder Andreas og kjøpe noen av bøkene hans på norsk. Flere av bøkene hans fins i Kindle-versjon på engelsk, på Amazon.com 

2 Disse historiene og mange flere, står i boka Kallet, utgitt på Prokla-Media. 

3 Kallet, side 25.

4vl.no/mannen-som-vekket-oslo-1.64438

5 frankmangscenter.fi: Citat om Frank Mangs

6 Side 78 i Högst Personligt, Del 1, ISBN 9170680515. De tre bøkene i serien er også gitt ut på norsk, på Filadelfiaforlaget. Fins på www.bokhylla.no. 

7 Side 91 i Högst Personligt, Del 1. 

 

 
MotivertKnut OslandComment